zaterdag 17 maart 2012

Module digitale didactiek tot zover........

Voor de opleiding Master Leren & Innoveren volg ik dit semester het vak 'Digitale Didactiek'.
Eén van de opdrachten voor dit vak is het schrijven van een blog, vandaar de geboorte van dit blog.
In het vorige bericht heb ik een stuk geschreven over het TPACK-model en het digibord.



In dit bericht blik ik terug op een aantal afgeronde opdrachten voor het vak 'Digitale Didactiek' en hetgeen ik hiervan heb opgestoken.
Toen ik aan dit vak begon wist ik niet precies wat ik nog kon leren op het digitale vlak behalve het inzetten van bepaalde ICT tools op het juiste moment.
Inmiddels ben ik er achter dat ik over het technische aspect van de verschillende digitale tools voldoende kennis heb, maar nog een hoop bij kan leren. 

Veel tools gebruik ik persoonlijk of heb ze al een keer ingezet binnen mijn onderwijs. Toch heb ik tijdens deze module kennis mogen maken met, voor mij, nieuwe tools zoals Dropbox en Prezi. Prezi vind ik dusdanig interessant dat ik hiervan mijn leerdoel heb gemaakt door een les volgens het TPACK-model te ontwerpen in Prezi. 
Prezi lijkt mij vooral interessant door de vernieuwende manier van presenteren en de wijze waarop je leerstof aan elkaar kunt verbinden. Volgens Brooks et al. (2011) kan Prezi verbanden tussen de leerstof verduidelijken.

In mijn eerste bericht heb ik de meerwaarde beschreven van het TPACK-model voor het digibord. Tijdens deze module heb ik voor het eerst kennis gemaakt met het TPACK-model. Het TPACK-model is zeker een model dat ik vaker ga gebruiken voor het ontwerpen van mijn lessen, daarnaast lijkt het mij een verrijking voor de school wanneer meer leerkrachten dit model gaan gebruiken.

Zoals ik eerder beschreven heb bestempel ik mijzelf als voldoende vaardig, wanneer ik over het technische aspect van de verschillende digitale tools spreek. Door de Do's en Dont's van verschillende ICT tools schematisch weer te geven, onderbouwd met de literatuur van Baars en collega's (2009), heb ik een beter beeld gekregen welke tool je waarvoor kunt inzetten. Als het gaat om het online begeleiden van leerlingen is het handig om de verschillende typen van bijdragen voor het online begeleiden te gebruiken om een geschikte tool hiervoor te vinden.
Door deze opdracht ben ik erachter gekomen dat leerlingen net zo goed in Google docx als dropbox een samenwerkingsopdracht kunnen maken in plaats van een elektronische leeromgeving hiervoor te gebruiken. Zowel in Google docx als in dropbox kun je als leerkracht prima het proces volgen en eventueel van feedback voorzien. 

Al met al kan ik wel stellen dat er een hoop vernieuwende tools beschikbaar zijn die een meerwaarde kunnen zijn voor je onderwijs!

Literatuur:

Baars, Gerard J.A., Verkuijl-Wieland, Annemiek, Deinum, Jan Folkert, Ven, Maarten J.J.M. van de, D’Haese, Ivan L.G., Linde, Esther M. Van der. (2009). Digitale didactiek. Praktische stappenplannen voor het gebruik van ICT in het hoger onderwijs. Den Haag: Lemma


Brooks, W., Crotteau, V., Diedrich, A., Manning, C., Moser, J., & Zwiefelhofer, A. (2011). Tech  Tools for Teachers, By Teachers: Bridging Teachers and Students. Wisconsin English Journal 53-1,  24-28.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten